身體美白謎思: 牛奶浴真係work? 白滑body 忽略了這一步!

要說減肥是女人首位講一世都唔厭的topic,美白必然會排第二位,面部肌膚保養形形式式,然而,我哋成日闊佬懶理嘅身體美白呢?坊間有許多關於牛奶浴的美白偏方,話浸完牛奶浴,全身皮膚會即時變軟,滑不溜手,原因是牛奶和蛋白中均含有蛋白質,皮膚的角質層含水量會暫時增加,呈短暫的光澤及水潤感,效果其實同啱啱沖完涼差唔多,要知道皮膚變黑是因為黑色素代謝作用,延伸閱讀:#abctalk:美白只有一條路,「這4個」成分不可或缺!

擁有軟豆腐肌的精要所在

呢個 step 係好多香港女仔成日忽略咗嘅重點:身體防曬

香港潮濕天氣悶熱我明,但秋冬天氣開始乾燥,亦未算好涼的話,著短褲或沒有衣物覆蓋的位置都記得搽返防曬保護身體,紫外線永遠都是導致肌膚老化的一大敵人,保養程序唔好再skip咗身體呢part,令身體肌膚暴露你嘅年齡。

維他命B3 醫學⾝體潤膚精華 B-juvenate (新配方)

【9%維他命B3】
刺激肌膚⾃我增⽣分⼦釘多達500%,減少表⽪⽔分流失達27%

【冷壓橄欖⾓鯊烷】NEW*
改善發炎、促進傷⼝癒合

【瑪乳拉果油】NEW*
奧⽶加9 深層滋潤肌膚
奧⽶加6 舒緩⽪膚敏感

【吸⽔磁⽯PCA 鈉】NEW*
保持⾓質細胞的含⽔量

【綠茶萃取】NEW*
強效抗氧化

第二步係一定,一定,一定要每日搽body lotion,除咗塊面,身體保養都要同步進行,而身體保養嘅最佳時機係每晚沖涼後,毛孔微微打開,皮膚飲飽水分嘅呢個時刻為皮膚補充養分,即時表層形成鎖水保護膜,减少水分係晚間流失。

皮膚狀況小測試:
試下用指甲輕劃過肌膚後,出現嘅係死皮嘅話,表示皮膚係嚴重缺水狀態!

記得好耐以前有位前度問過我,點解你個背脊咁滑嘅?然後我諗,乜有人個背脊會「鞋」㗎咩?所以真係無得懶,滑溜美背的性感度直接+100分!


改善NG生活習慣:
沖涼水溫過高

有好多人都有一個壞習慣就係想舒緩下肩頸膊痛時,一定會沖個舒舒服服嘅熱水涼,而同時亦會比起平時沖耐啲,但其實水溫越高,越易令皮膚更乾燥,浴室蒸氣量太大更易令皮膚水分流失。洗澡水應略高於體溫 39 度便最適合,洗澡後應立刻為肌膚保濕。


保持空間的濕度平衡

photo: dezeen.com

使用加濕機保持室內理想濕度,除了有助紓緩氣管及皮膚敏感症狀,亦會令身體肌膚處於平穩狀態,不致使肌膚問題大起大落。


美白,係由內到外再到返內嘅

想要白到發哂光,唔會小得由內去調整,美白防曬孖寶唔會有時效限制,能夠24小時全天候於體内發揮延長肌膚被曬紅和曬傷的時間及美白功效。
INVI-SUN™ 掰掰UV 丸
獨家研發強韌肌膚配方INVI-SUN™,由專利成分NUTROXSUN®、卡拉瓜拉蕨和反式白藜蘆醇精製而成,每日只需1粒,便是防曬霜以外的多一重保護,由內而外保護全身抵禦紫外線,延長肌膚被曬紅和曬傷的時間
TRUE BRIGHT™ 皛皛美白丸 
獨家研製專利植物性美白配方,加上美白抗氧化活性成分,讓肌膚由內到外散發剔透光澤,全身淡化色斑痘印、抗氧抗皺,讓您時刻處於最佳上鏡狀態。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s