廣告背後:是最複雜的成分, 也是最精彩的養分。

“If your dream don’t scare you ,
they are not big enough."

Ellen Johnson Sirleaf

十週年主題係dare to imagine,十年,你有實現到自己的夢想嗎?由Elle blog 起家,細細部相機自拍,濛查查,用簡單窗口光,生活化嘅分享片,再到MMM初期同事自己手持拍片,而變成更多元化和有趣的劇情片,公司build up 到自己的creative team,度橋,攝影,拍攝到後期同事和我並肩包辦,製作程序能媲美一間小型的production house,絕對沒有誇張(當然大型廣告也會特別請來經驗豐富的團隊合作)

一個廣告的誕生

北極背景的構思源於snow fox mask 的新名字,冰涼和降紅,降紅必然加入夏天和日曬元素,當然最重點是絕無防腐劑的paper mask。

SNOWFOX 北極微風速效排毒面膜

問題來了:
Q: 如何能在一個30秒的廣告帶出3個重點而又能吸引顧客呢?

1.畫面吸引
每次拍攝最困難之處是場地問題,一些要花時間審批申請,一些又會因檔期不符未能預約,一不做,二不休,直接租遊艇,航拍,打燈,室內室外點拍都得,仲有兩位靚女朋友撐場。

前期準備,廣告目標到秒數分境會一一詳細列出向作出無數次的brainstorm

Creative team 同事的漫畫storyboard,一點都不馬虎

2.簡單直接
廣告時間短,畫面帶出問題,角色對白再從問題中延續,到產品如何成為解決方案

日曬過後,塊面又紅又熱,點解決?

3.成分說明
這是我一直以來堅持,成分的重要性,希望每一位消費者都能100%知道使用在面上的成分是什麼,令大眾也能成分有害成分scanner


Q: 廣告以外,Facebook以外的宣傳手法?
FACEBOOK 宣傅短片比起廣告更詳盡

除了30秒的廣告以下,也有拍攝一個較長的內容俾Facebook 的target audiences,主力針對如何能避開坊間paper mask 常見有害成分VS Snow Fox 北極微風速效急救面膜成分簡單、天然、高效。


Q: 其實廣告好易拍啫?幾個鏡頭,幾句對白?
揭面膜都揭咗廿幾次

眼前你睇到的10s/15s/30s 廣告唔係想像中咁簡單,由前期idea -> storyboard -> slogan ->production 團隊,Marketing & Creative team brainstorm 到最後由我篩選,篩剩一啲有potential 的橋elaborate 成為實淨的結構,未完喎,再慢慢逐粒字執,要精準無廢話夠catchy唔老土,化妝,髮型,model 衣著全部都有襯色襯人物性格,以上全部都係心機嘢。

為咗拍靚盒面膜的set up

Q: 拍snowfox 北極微風面膜廣告趣事?
男仔敷mask 都係求其啲㗎啦,記得要慢慢推返開拱起的空氣泡泡

長時間拍product shot 時,有時者攝用燈一長開都幾熱下,攝影哥哥要拎塊mask出嚟拍個靚小小的包裝袋,佢直接就敷咗上臉,話又幾降溫喎!😂

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s